Наша адреса: verchovyna@at.ua      *****    Шануємо і пам'ятаємо невинно убієних Героїв України!    *****      Наша адреса: verchovyna@at.ua
Вхід на сайт

Меню сайту

Онлайн камера

Погода

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 54

Головна » 2017 » Грудень » 16 » У верховинських лісах вже полюють на ялинкових браконьєрів
2:10 PM
У верховинських лісах вже полюють на ялинкових браконьєрів

   Почався сезон продажу новорічних ялинок, а разом з ним – сезон ялинкового браконьєрства та незаконного винищення лісу.

   Цього року державні лісові господарства по всій Україні мають реалізувати не більше 550 тис. ялинок. Такі обмеження були введені з метою зменшення шкоди для навколишнього середовища. Крім цього, правоохоронними органами заплановано низку заходів, направлених на виявлення незаконної вирубки хвойних дерев.

   Цьогорічна ціна середньої ялинки в Україні коливатиметься від 100 до 500 гривень. Не важко здогадатися, що виділених лісогосподарствами ялинок не вистачить на всіх охочих українців, що, у свою чергу, спровокує звичну передноворічну хвилю браконьєрства.

   Штраф за незаконну вирубку дерев напередодні Нового року складає 399 – 1852 гривні. Такий штраф навряд чи спинить браконьєрів. Традиційно, представники лісогосподарств, Держекоінспекції та правоохоронних органів проводитимуть рейди з метою попередження незаконної вирубки. Однак, як показує практика, поліція зазвичай затримує поодиноких браконьєрів, а “професіонали”, які наносять основну шкоду українському лісу, спокійно роблять свою справу.

   Активіст, волонтер, представник громадської організації Національна служба допомоги Сергій Сивачук розповів в коментарі Еtcetera про ситуацію з незаконною вирубкою ялинок на Прикарпатті та боротьбу з браконьєрами:

   Цього року ми вирішили силами Національної служби допомоги та Національних дружин реалізувати патрулювання на Прикарпатті, яке славиться своїми лісами, особливо хвойними. Є така негативна тенденція, коли люди з тих сіл, де є багато хвойних насаджень, з року в рік вирізають молодняк хвойного лісу. Вони вирізають дерева у великих масштабах, щоб продавати їх в передноворічну пору в обласних центрах.

   Ми вирішили цьому протидіяти з декількох причин. В нашому регіоні і так дуже сильно руйнуються ліси. На Прикарпатті крадуть діловий ліс, тобто дорослі здорові дерева. Їх ріжуть велетенськими площами. Замість цього нічого не засаджують. Природа самотужки намагається регенерувати за рахунок молодняка, однак несвідомі громадяни знищують і його. 

   Також Національна служба допомоги бореться зі стихійними лихами. Одним із найбільш частих серед них на Прикарпатті є повені, а найбільш важлива причина їхнього виникнення – знищення лісів. Активіст наголошує, що саме ліси мають стримувати надлишки вологи. Відомо, що одна доросла смерека може стримати до 200 літрів води під час сильних дощів чи відлиги. Коли люди нищать природні запаси та вирізають ліси, вода несеться шаленим потоком, змітаючи цілі села на своєму шляху.

Сергій Сивачук, представник громадської організації Національна служба допомоги:

   Ми вирішили діяти на випередження, оскільки мало сенсу підходити з перевіркою до продавців на ринку, коли ялинка вже зрізана, а злочин – вже скоєно. Тому загони активістів 14 грудня вирушили у гірські райони, зокрема у Верховинський та Богородчанський, для того, щоб патрулювати спільно з працівниками лісових господарств території, які можуть бути ласими шматками для так званих “ялинкових браконьєрів”. Пізніше планується охопити ще декілька районів.

   Також ми будемо спільно з поліцією проводити  в Івано-Франківську перевірки на підступах до міста. Цю операцію правоохоронці назвали “Новорічна ялинка”. На меті – виявлення незаконно зрізаних дерев. Як ми знаємо, лісгоспи видали дозволи на вирізання ялинок, але там є регламентоване число. Всі вони мають бути чіпованими. Однак здавна існує така схема, коли ялинки везуть нечіпованими, а чіпи тримають при собі. Таким чином, з одним комплектом чіпів, наприклад, на 1 тисячу ялинок, можуть провезти і 10, і 20 тисяч дерев.

   Сивачук сподівається, що активістам вдасться започаткувати традицію по протидії ялинковому браконьєрству і має надію, що до ініціативи приєднаються широкі кола громадськості.

Переглядів: 658 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

Архів записів