Наша адреса: verchovyna@at.ua      *****    Шануємо і пам'ятаємо невинно убієних Героїв України!    *****      Наша адреса: verchovyna@at.ua
Вхід на сайт

Меню сайту

Онлайн камера

Погода

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 54

Головна » 2017 » Листопад » 12 » Верховинці в Івано-Франківську презентували книги написані мовою гуцульських предків
9:10 AM
Верховинці в Івано-Франківську презентували книги написані мовою гуцульських предків

   Слово гуцульських предків... Саме під такою автентичною назвою відбулася презентація книжкових видань, які вийшли у світ завдяки реалізації цільової програми підтримки книговидання у Верховинському районі. Проведено її у рамках виставки-презентації друкованої продукції "Сторінками української книги", яка відбулася 9-10 листопада в Івано-Франківську у фортечній галереї "Бастіон" з нагоди Дня української писемності та мови і 75-ї річниці створення УПА. Представницький книжковий форум проходив під гаслом "Читаймо українське. Читаймо українською" за сприяння обласної державної адміністрації з участю видавництв та творців слова з усієї Західної України, а також книготорговельних підприємства, вищих навчальних закладів та бібліотечних установ Прикарпаття.

   Свої книжкові новинки представляли аудиторії лауреати Національної премії України ім. Тараса Шевченка письменники Роман Горак та Мирослав Дочинець, прикарпатські літератори Євген Баран, Ярослав Ткачівський, Василь Бабій та інші.

   У Фестивалі-презентації "Сторінками української книги" взяв участь міністр культури України Євген Нищук, який відзначив велику значущість українського слова у будівництві Соборної Української держави.

   Книжкові видання Верховинщини презентували у переповненій залі галереї "Арт-на-Мур" заступник керуючого справами виконавчого апарату районної ради, заслужений журналіст України, член НСПУ Василь Нагірняк та головний спеціаліст райдержадміністрації, секретар Експертної ради з питань книговидання Оксана Коломийчук. Верховинці щиро привітали учасників національного свята української книги з Днем української писемності та мови від імені голови районної державної адміністрації Олега Лютого, голови районної ради Івана Шкіндюка та всієї творчої письменницької Верховинщини.

   З метою сприяння розвитку національної книговидавничої справи – невід’ємної складової розбудови Української держави, популяризації та підтримки української книги місцевих авторів, згідно з розпорядження голови райдержадміністрації ще в 2011 році книговидавничу справу визначено одним із пріоритетів формування культурної політики Верховинського району. Затверджено Положення про Експертну раду з питань книговидання, яка розглядає пропозиції і визначає і твори письменників, творчої та наукової інтелігенції району, які фінансуються за кошти цільових програм з підтримки книговидання у районі.

   Експертна рада з питань книговидання вже сьомий рік поспіль активно працює і допомагає літераторам фінансово видавати книги. За сім років видано більше 30 видань тиражем понад 40 тисяч  примірників. Велика подяка від імені письменників керівникам району Івану Шкіндюку та Олегу Лютому, їхнім попередникам за велике розуміння і фінансову підтримку українського національного книговидання у районі.

   Письменник, член НСПУ Василь Нагірняк презентував учасникам книжкового форуму власні книги: трилогію "Во славу золотого тризуба" (про життя і діяльність Провідника ОУН Степана Бандеру та його боротьбу за Вільну і Незалежну Самостійну Соборну Україну), повість "Стихія води і грому" ( про повеневий армаґедон  у Карпатах та боротьбу твердих, як скеля, гуцулів з польською, австрійською та московською "повінню" у горах), книгу "Орфей Собору Нації" (про геніального українського композитора Володимира Івасюка, який на вівтар Собору Української Нації приніс пісню, напоєну з живого джерела і викресану з народного нурту предків). Автор представив також упорядковані видання: книгу "Гуцульські співанки Романа Кумлика" (про музиканта-віртуоза, скрипаля від Бога, гуцульського Паганіні Романа Кумлика та написані й зібрані ним на Гуцульщині народні перла – співанки), книги з серії "Бібліотека Верховинської "Просвіти" Онуфрія Манчука "Жьиб’ївські новелі" та Петра Шекерика-Доникового "На дні озера", написані мовою гуцульських предків.

   Поетичну збірку автентичною гуцульською мовою "Карпати на трьох" презентував аудиторії лауреат міської премії імені Ярослава Дорошенка, поет з Франкової Криворівні Василь Зеленчук.

   Разом з верховинцями представили книжкові видання, які вийшли друком у видавництві "Писаний камінь", і сусіди-косівчани. Директор видавництва "Писаний камінь" Михайло Павлюк та ветеран журналістики Петро Гавука презентували відповідно книги Петра Сіреджука "Галицька Гуцульщина у Великій війні" та Тлумачний словник гуцульських говірок – упорядник Петро Гавука.

   Завершилася презентація видань, які полинули у світ з гуцульських теренів, щойно виданим у книжковому видавництві "Друк АРТ", м. Чернівці", літературно-мистецьким альманахом "Писанка" Верховинським Товариством "Просвіта" імені Тараса Шевченка спільно з Асоціацією органів  місцевого самоврядування регіону Гуцульщини та Всеукраїнським товариством Гуцульщина у рамках цільової програми Верховинської районної ради. Презентував альманах його головний редактор Василь Нагірняк. "Писанка" несе у кожну гуцульську та всеукраїнську оселю найперше – заповіти самого Господа і гуцульських предків: любов до ближнього, духовні християнські цінності, правду і добро. Автентика Гуцульщини, етнос, старожитності, культурно-мистецька скарбниця, гуцульський світ традицій, звичаїв та обрядів, веселкова фестивальна палітра фольклору та етнографії, усна народна творчість… Письменники представляють художні та публіцистичні твори про чарівний і неповторний Карпатський край, милу і любу Гуцульщину, Вільну, Соборну Україну та її духовний, мистецький світ. Розповіді про людей, які своїми умілими руками, унікальними витворами мистецтва роблять наш світ добрішим, щедрішим і справжнім українським. Ось далеко не повний перелік того духовного хліба, який несе Вам, браття-гуцули та вся українська родино, на вишитому гуцульському рушнику літературно-мистецький альманах "Писанка".

   Літературно-мистецький альманах "Писанка" покликаний нести світло незабутніх предків, творчість наших земляків, культурно-мистецьку автентику Гуцульщини до читачів, до українського суспільства, допомагати зводити величний духовний храм, який зветься Україною, – твердо переконаний голова Верховинської районної ради, голова Асоціації органів місцевого самоврядування регіону Гуцульщини Іван Шкіндюк.

   Виставку-презентацію книжкових видань Верховинщини у фортечній галереї відвідав голова райдержадміністрації Олег Лютий.

   Всіх письменників у всі  часи надихала на слово, на творчість барвиста, колоритна, автентична, унікальна і неповторна гуцульська музика. Гуцульська музика геніальних музикантів-віртуозів Гавиця, Моґура та Романа Кумлика.

   Музика від слова невіддільні. Тому презентацію "Слово гуцульських предків" упродовж слова наснажувала автентична гуцульська музика капели "Черемош" під керівництвом Івана Мартищука, який разом з музикантом-віртуозом Романом Кумликом зачаровували дзвінкоголосими струнами всю Україну та пів Європи.

   Такої літературно-мистецької презентації, – захоплено коментували організатори фестивалю-презентації "Сторінками української книги" та голова обласної організації Національної спілки письменників України Євген Баран, – ще не бачила фортечна галерея "Бастіон".

За матеріалами: прес-служби райради

Переглядів: 644 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

Архів записів