Наша адреса: verchovyna@at.ua      *****    Шануємо і пам'ятаємо невинно убієних Героїв України!    *****      Наша адреса: verchovyna@at.ua
Вхід на сайт

Меню сайту

Онлайн камера

Погода

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 54

Головна » 2017 » Грудень » 5 » Обсерваторію на горі Піп Іван обладнають системою громовідведення
9:36 AM
Обсерваторію на горі Піп Іван обладнають системою громовідведення

   Прикарпатський університет вже замовив для цього проектно-кошторисну документацію. Про це йшлося у Варшаві на підсумковій нараді з питання відновлення Астрономічно-метеорологічної обсерваторії в Карпатах на горі Піп Іван, передає прес-служба Івано-Франківської облдержадміністрації.

   "30 листопада - 2 грудня у Варшаві відбулася традиційна щорічна нарада, присвячена відновленню Астрономічно-метеорологічної обсерваторії на горі Піп Іван. На нараді підбили підсумки відновлювальних робіт-2017 та затвердили план реалізації наступних етапів відбудови. Головну увагу приділили архітектурно-інженерній частині проекту. Зокрема, конструктивним та захисним заходам. Насамперед, створенню системи громовідведення. Прикарпатським університетом вже замовлено проектно-кошторисну документацію цієї системи", - повідомляє прес-служба Івано-Франківської ОДА.

   За їхньою інформацією, встановити обладнання в Карпатах  планують на травень-червень 2018 року. Також, наступного року  в обсерваторії продовжать роботи зі зміцнення конструкцій всередині будівлі та завершать підготовку приміщень для гірської рятувальної служби.

   Відомо, що з вересня на горі Піп Іван Явірницьке пошуково-рятувальне відділення ДСНС в Івано-Франківській області несе цілодобове чергування. Також тут розпочали створення  українсько-польської гірської рятувальної служби та школи гірського рятівництва, які у майбутньому будуть розширені для учасників рятувальних операцій з інших країн Карпатського регіону.

   У  2012 році міністерство культури Польщі скерувало 70 тисяч доларів на відновлення споруди обсерваторії. Виділення коштів заплановано в рамках грантової програми, партнером якої є Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника. Вчена рада університету  ухвалила рішення оголосити 2018-й – Роком обсерваторії на горі Піп Іван.

   Астрономічна і метеорологічна обсерваторія на вершині Піп Іван, яку ще називають "Білий слон", розташована на території Верховинського району Івано-Франківської області. Споруда площею у понад 500 кв. м  розташована на висоті 2028 м над рівнем моря. Обсерваторія діяла в 1938-1941 роках.

Переглядів: 547 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Пошук

Календар

Архів записів